Kerülj formába kívül, belül!

2018.01.29

A lelki felkészülés fontossága - mentális tréning és a meditáció

A versenyekre való felkészülés folyamán nem csak izomzatunkat és technikánkat kell fizikálisan csiszolni, érdemes odafigyelni az optimális belső egyensúly kialakítására is, mely megkönnyíti a fokozott izgalmi állapotok kezelését, feszültség oldását, kezeli az alvászavart, szorongást és egyéb testi panaszokat. Sportolói körökben mindezek igen gyakran problémát jelentenek, s a teljesítmény romlásához vezethetnek.

Mentális tréning

Az edzésterhelés optimalizálására számos technikát alkalmaznak, melyek segítségével, akár otthonról is fejleszthetjük tudásunkat. A mentális tréning lényege abban rejlik, hogy egy kényelmes kanapén ülve becsukott szemmel, képzeletben végezzük el a szokott testi gyakorlatokat, elemezve az izomzat mozgását, az izomtónusokat, megfigyelve a részleteket, elidőzve a kritikus pontokon és érzeteken. Ez a fajta meditatív jellegű tréning segít a precíz mozgásformák elsajátításában, mozgáskorrekcióban, ezzel is fokozva teljesítményünket. A technikát számos országban előszeretettel alkalmazzák, többek között Svédországban és Kanadában is, ahol céljuk nem csupán a mentális gyakorlás, hanem a meditatív jellegű felkészítés a versenyekre.

A meditáció

A meditáció elsajátítása nem megy egyik pillanatról a másikra, de kitartással és rendszeres gyakorlással hosszú távon olyan személyiségbeli fejlődést lehet elérni általa, mely bármely sportolói teljesítményére pozitívan hat. Segít a regenerálódásban, összpontosításban, adott célra történő fókuszálásban. Lecsendesített lelki állapotban az önismereti folyamaton keresztül fejleszti a legfontosabb sportolói tulajdonságok egyikét is, a kiegyensúlyozottságot. A közösségi felületeken számos olyan csatorna fellelhető, ahol vezetett meditációk első lépésként segítik a leendő gyakorlót.